21 Nis

Eşek zeytini, Yunanistan’ın güneyindeki Kalamata bölgesine has bir zeytin türüdür. Ülkemizde ise bu tür Eşek, Palamut, Kalamata, Teke, Çelebi zeytini gibi isimler ile anılır. Zeytinin özelliği meyvelerinin oldukça iri ve sert olmasıdır. Yağ oranı %20 oranındadır. Beklemeye dayanıklı bir zeytin olup, sofralık olarak da tüketilmektedir. Yeşil, salamura veya çizik yeşil zeytin olarak sofralarda yerini alır. Karasal iklim dışında diğer iklimlerde yetiştirilebilir. Firmamız, diğer zeytin türlerinin yanında özel ilgi gerektiren Eşek zeytin fidanı üretiminde müşterilerine kaliteli fidanlar sağlamaktadır.

Eşek zeytin fidanı hakkında bilmeniz gerekenler

Eşek zeytini üretimi için en uygun iklim Akdeniz iklimi olarak bilinir. Bu iklimde yıllık ortalama yağış oranı 400-800 mm arasıdır. Bu nem oranı zeytin yetiştiriciliği için oldukça uygundur. Çok seçici olmamakla beraber, fidanın tercih ettiği toprak genellikle kalkerli ve kumlu toprak tipidir. Zeytin yetiştiriciliği yoğun olarak Aydın, Balıkesir, Muğla Antalya, Mersin, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa başta olmak üzere toprak seçiciliği olmadığı için Türkiye’nin birçok bölgesine yayılmıştır. Bu bölgelerde kurulan bahçeler dikim aralığı olarak 6×6 veya 7×7 prensibini baz alarak oluşturulurlar. Bu aralıklarda dikilen fidanların, sulama imkânı varsa sulanması, zeytinin kalitesi ve verimliliği açısından önemlidir. Aksi durumda çok su istemez. Sulama, çiçeklenme öncesi ve meyve oluştuğu zaman ve meyvenin renk değiştirme döneminde yapıldığında ürün ve yağ kalitesi artacaktır. Bunun yanında fidanın budanma dönemleri de önemlidir. Ağacın verimini maksimize etmek için mahsul budaması, fidan dikildikten sonraki 3. yılda şekil budaması, ağacının yaşı ilerlediğinde de gençleştirme budaması yapılır.

Verimi ve kaliteyi arttırmak için teknik bilgi ve deneyimimiz ile uygun koşullarda yetiştirdiğimiz fidanlarımızı müşterilerimize sunarken, aynı zamanda teknik destek sağlayacağımızı da iletmek isteriz.