Ceviz eski zamanlardan beri bilinen ve ekimi geniş coğrafyalarda yapılabilen bir meyve türüdür. Cevizin meyvesi sert kabuklu meyveler içinde yer almaktadır. Dünya üzerinde cevizin 18 çeşidinin var olduğu belirlenmiştir. Ülkemizde en çok yetiştirilen ceviz türleri Juglans regia L. ile az miktarda Pikan. Carya illinoensis isimleriyle adlandırılmaktadır.
Cevizin Yetiştirilmesi
Ceviz ağacının farklı iklimlere kolayca uyum sağlayabilmektedir. Bu da cevizin geniş coğrafyalarda yetiştirilebilmesine olanak tanımaktadır. Yine de ceviz yetiştiricilerinin dikkat etmesi önerilir. İklim özelliklerinin iyi tespit edilip ceviz ağacının dikiminin yapıldığı iklime uyumun kolaylaştırılması gerekiyor. Ceviz ağacının hem kendisi hemde meyvesi kullanılmaktadır. Her ikisinin kullanım alanlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz.
Cevizin Ağacının Kullanım Alanları
Mobilya ve kaplama yapımında, parke yapımında, silah endüstrisinde, oymacılıkta, spor ve müzik aleti yapımında kullanılmaktadır.
Ceviz Meyvesinin Kullanım Alanları
Cevizin mutfak kültürümüzde bir çok yiyeceğin yapımında kullanılır. Ülkemizde ve en çok kuru yemiş olarak kullanılmaktadır. Cevizin kullanıldığı yiyeceklerin başlıca örneklerini pestil, köme, baklava yapımında kullanılması olarak sıralayabiliriz.
Bursa ilimiz ülkemiz açısından tarımsal üretime verdiği katkı sebebiyle önemli bir yere sahiptir. Bir çok tarımsal üretimi yapan Bursa ilimiz son yıllarda ceviz fidanı üreticiliği ile de ön plana çıkmaya başlamıştır. Bursa ceviz dendiğinde ceviz fidanı arzı ile taleplerin karşılandığı bir pazarlama merkezi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani Bursa ilimizde ceviz meyvesi yetiştiriciliği değil ceviz ağacı fidancılığı yapılmaktadır diyebiliriz.