Nisan 20, 2020

Tarih boyunca barışın sembolü olarak kabul edilen zeytin, vücuda sağladığı sağlıklı vitaminler ve düşmanı olduğu hastalıklarla bilinmektedir. Ülkemizde yaygın olarak zeytincilik, Akdeniz, ege, Marmara ve güneydoğu Anadolu da gerçekleşmektedir. Zeytin ağaçları zor ve uzun süreler sonra yetişen fakat çabuk solmayan ve dökülmeyen bir ağaçtır. Kolay kolay çürümeyen zeytin ağaçları, dayanıklı ve sağlamdır. Kış aylarında yapraklarını dökmeyen nadir ağaçlardandır. Zeytin oluşumu sürecinde zeytin, önce yeşil daha sonra mor ve en son siyah rengini almaktadır. Bölgeden bölgeye farklılık ve çeşitlilik gösteren zeytin birçok sağlıklı vitaminlere, elementlere sahiptir. Zeytinin içerisinde, protein, yağ, kalsiyum, demir, magnezyum, A, C ve E vitaminleri bulunmaktadır. Zeytin, killi ve kireçli topraklarda yetişir. Zeytinin Anavatanı Anadolu’dur.

Bursa Zeytincilik, zeytin üretiminde uzun yıllar boyunca rekorlar kırmıştır. Sadece zeytin üretiminde değil aynı zamanda içerisinde E vitamini bulunan, içerisinde fenolik birleşenleri olan damar hastalıklarına, diyabete ve Alzheimer’a iyi gelen zeytinyağı üretiminde de önemli bir yere sahiptir.

Ülkemizde Zeytin Nerelerde Yetişir?

Ülkemizde Zeytin ve Zeytinyağı, yağlık ve sofralık olarak yüzdelerle ifade edilmiştir. Üretimin çoğunluğu iç üretime bırakılan zeytin ve zeytinyağı, ülkemizden yabancı ülkelere de ticareti yapılmaktadır. Ülkemizde Akdeniz bölgesinde Hatay’ın İçel ilçesinden başlayarak, adana ve Antalya’da yaygın olarak üretilmektedir. Ege bölgesinde,  Edremit, Muğla, Ayvalık, Akhisar, Aydın İzmir, Manisa, Denizli’de ve ilçelerinde yaygın olarak Zeytincilik yapılmaktadır. Marmara bölgemizde Gemlik ve Trilye olarak da bilinen zeytin çeşitleri önemli bir yere sahiptir. Bu zeytinler, Mudanya, Gemlik, Bursa, Yalova ve Kocaeli’nde üretilmektedir.