Süs bitkileri kapsamlı olarak, ağaç fidanları, gül, begonya, papatya gibi farklı ağaç çeşitleri ve çiçekli, çiçeksiz bitkilerden oluşmaktadır. Evde, ofiste, bahçe peyzajlarında, şehir merkezi düzenlemelerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Süs bitkinin ticarette kullanılması 1990 yıllarına dayanmaktadır. İnsanların görselliğe verdikleri öneminin artmasıyla süs bitki talepleri yoğunlaşmaya başladı. Bu durum süs bitki ticaretini geliştirdiği gibi sektörde büyük bir alanda sağlamıştır. Sektörün bu kadar genişlemesinden kaynaklı olarak peyzaj ve bitkiler için üniversite bölümleri dahi açılmıştır. Çanakkale süs bitkisi alanında görselliğe önem vermesi ve topraklarında bulunan yeterli minarelerden kaynaklı olarak çeşitliliği ön planda tutmuş ve talep edilebilen tüm bitkiler için geniş bir saha sunmuştur.
Süs bitki yetiştiriciliği sadece Ülkemizde, Çanakkale bölgesinde değil, dünyada da yaygın olarak gerçekleşmektedir. Süs bitki yetiştiriciliği sektörünün büyük bir bölümü Asya’dadır. Özellikle Çin ve Hindistan ülkelerinde yaygın olarak gerçekleşmektedir. Amerika kıtasında yer alan Brezilya ve Ekvator ülkeleri de süs bitki yetiştiriciliğinde önemli bir alana ve yere sahiptir. Ülkelerin süs bitki yetiştiriciliği yapmasında ki en büyük etki iklimdir. Süs bitki çeşitliliği, iklimle orantılıdır. Sıcak ülkelerde, topraklarının verimli olması şartıyla çok fazla çeşit bulunmaktadır.
Türkiye’de Süs Bitkisi Yetiştiriciliği
Ülkemizin iklimi ve coğrafi koşulları sayesinde süs bitki yetiştiriciliğine büyük bir önem verilmiştir. Ülkemizde diğer ülkelere nazaran süs bitki ticareti daha erken dönemlerde başlamıştır. Türkiye’de bu ticaret 1940’lı yıllara dayanmaktadır. Süs bitki yetiştiriciliği ilk olarak İstanbul’da başlamasına rağmen şuanda Sakarya, İzmir, Antalya, Adana gibi illerimizde büyük ölçüde gelişim gösterilmiş ve süs bitki yetiştiriciliğinde ülkemizi önemli bir yere getirmiştir.