Nisan 20, 2020

Ceviz hem ülke iç piyasasında hem dış piyasada talep edilmektedir. Ülke ihracat kalemleri içinde cevizin payı oldukça büyüktür. Üretim maliyeti düşük olan ürünlerdendir. Toprak özelliklerine bağlı olarak doğru ceviz türünü ekmek, istenilen verimin alınması için önem taşımaktadır. Bu konu hakkında Gaziantep ceviz yetiştiriciliği hakkında bilgi alabilirsiniz. Eğer geniş dekarla bir ekim işlemi yapacaksınız toprak ölçümü yaptırarak istenmeyen maliyetlerin önüne geçebilirsiniz.

Ceviz dikimi için genellikle tavsiye edilen dikim zamanı Mart ve Nisan aylarıdır. Kış döneminde veya kıştan önce yapılacak dikimlerde verim oldukça düşmektedir. Sebebi ise köklü dikimlerde fidanların yeteri kadar beslenemediği görülmüştür. Kök salımı oldukça hızlı ve geniş bir alana yayıldığı için kış aylarında, dikilen fidanlar için bu durum oldukça zorlaşmaktadır.

Ceviz Fidanı Gelişimi

Cevizler dikim işlemleri için fidan olarak satılmaktadır. Tohum olarak kendi üründe kullanılabilir. Fakat normal ceviz dikiminden oldukça zahmetli ve maliyetli olduğu için tercih edilmeyen bir yöntemidir. Bu yüzden aşılama yöntemi ile geliştirilmiş ceviz fidanları dikim işleminde kullanılmaktadır.

Ceviz fidanı için tahsis edilmiş alanın dikim işlemi yapılmadan önce yabancı otlardan temizlenmiş olması gerekmektedir. Toprakta bulunan besin elementlerinin yönünü ceviz fidanlarına doğru çevirmek için temizleme işlemi gerekmektedir. Ayrıca gelişim süreci boyunca gübreleme ve çapalama işlemleri tekrarlanmalıdır. Cevizin iriliği ve alınacak verim bakım sürecinde yapılacak işlemlere bağlıdır. Ceviz fidanları hakkında bilgi almak için ilgili kurumlarla iletişime geçerek yardım alabilirsiniz.