21 Nis

Trilye, kara, kıvırcık, kaplık isimleriyle de bilinen gemlik zeytin çeşidinin ana vatanı, Anadoludur. Gemlik Zeytin Fidanı, genellikle siyah renkte, orta irilikte meyveler verir. Meyve kalitesi son derece yüksektir. Bu nedenle ülkemizde en çok tercih edilen zeytin üretimi, gemlik zeytin olarak bilinir. Zeytinciliğin yapıldığı bütün bölgelerde bu çeşide rastlanır. Türkiye’de üretilen zeytinlerin % 80’ni gemlik zeytindir.

İyi şartlarda bakıldığında ve iyi yöntemlerle takip edildiğinde düzenli olarak meyve verir. Ayrıca toprağın cinsi ve rüzgar gibi etmenler de zeytine farklı bir aroma verir. Bu nedenle de gemlik zeytin yetiştirirken özenli davranmak gereklidir. Ağacı soğuğa karşı son derece dayanıklı olup, verim düzeyi de oldukça yüksektir. Saksı da zeytin yetiştiriciliği için de elverişlidir. Genellikle hasadı kasım-aralık ve ocak aylarında yapılır.

Türkiye de Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilir. Özellikle Marmara bölgesinin en çok tercih ettiği zeytin türüdür. Bursa, Tekirdağ, Kocaeli, Kastamonu, İzmir, Manisa, Aydın, Mersin, Hatay, Adana, Antalya, Balıkesir ve Adıyaman gemlik zeytinin yetiştirildiği şehirlerdir.
 


Gemlik Zeytin Fidanı Çeşitleri

Gemlik zeytinin, tatlı, çelik, tüplü ve deliceye çeşitleri bulunur.

Gemlik zeytin yağ bakımından da zengindir. Sofralık olarak kullanılmasının dışında da yağ oranının yaklaşık olarak %30 civarında olması, bu zeytin türünün yağcılık içinde kullanılmasına olanak sağlar. Yağ oranının da yüksek olması gemlik zeytin fidanına olan talebin sebeplerinden biridir.

Ayrıca gemlik zeytin dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak kabul edilir.