Türkiye’de üretilen fidanlar standart sertifikalı ve mavi sertifikalı olmak üzere iki gruba ayrılır. Standart sertifikalı fidanların sertifikası, sarı renkte olup, Tarım Bakanlığı tarafından düzenlenir. Bu fidanlarda çeşit ve anaç kısımları üretici tarafından beyan edilir ve doğruluğu sorgulanmaz. Ayrıca fidanı üreten kişinin bir damızlık parseli alma zorunluluğu yoktur.
Mavi sertifikalı fidanlar ise, adından da anlaşılacağı üzere mavi renkte olur. Mavi sertifikalı fidan üretmek isteyen üreticinin, 3 nolu damızlık parseli olmak zorundadır. Bu parsele dikilen damızlık ağaçlar, Üniversiteler ve Araştırma Enstitüleri tarafından hastalıklardan ari olarak üretilmek zorundadır. Ayrıca kurulacak bu 3 nolu damızlık parsel Tarım Bakanlığı tarafından belirlenmiş izolasyon mesafesi kuralına da uygun olarak oluşturulmak zorundadır. Ve her yıl bu damızlık parsel için kapasite raporu hazırlamak gereklidir. Mavi sertifikalı fidan üretimi için miktar, Tarım Bakanlığı bünyesinde çalışan uzmanlar tarafından belirlenir. Üretici bu miktara uymak zorundadır. Mavi sertifikalarda çeşit ve anaç tespiti yetkili Üniversiteler ve Araştırma Enstitülerince yapılır. Ve sertifika üzerinde doğru bilgi yazılması son derece öneme sahiptir. Mavi sertifikalı fidanlar; aşı kalemi, aşı gözü ve klon anaçlarla üretilir.
İzmir’de Bulunan Sertifikalı Fidanlar
İzmir Mavi Sertifikalı Zeytin Fidanı kuruluş ve mavi sertifikalı fidan çeşitlerine bir kaç örnek vermek gerekirse; Bornova Zeytincilik kuruluşu tarafından üretilen Eşek Zeytini, Gemlik, Ayvalık, Erkence ve Memecik fidanlarını sunabiliriz.