Nisan 20, 2020

Narenciye dediğimiz şey aslında turunçgillerdir. Aklınıza gelecek bütün turunçgilleri narenciye olarak düşünmeniz isabet olur. Özellikle Akdeniz ikliminde yetişen narenciyeler birçok amaçla kullanılmaktadır. Hem meyve olarak tüketilirler, hem süsleme olarak kullanılabilirler hem de suları sıkılıp kullanılabilir. İçerilerindeki vitaminler insan sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle C vitamini açısından zengin olan narenciye çeşitleri, bağışıklık sisteminin en önemli koruyucuları sayılırlar.

Narenciye Çeşitleri

Turunçgillerin hepsinin narenciye olarak adlandırıldığını belirtmiştik. Peki narenciye çeşitleri neler? En bilinenleri portakal, bir vitamin deposudur. Bununla birlikte limonlar, greyfurt, yeşil limon (lime), turunç, bergamot, kabuğu ve zarı soyularak yenen pomelo, kamkat narenciye çeşitleridir. Her biri büyük vitamin deposu olmakla birlikte çok da lezzetlidir. Narenciyelerin suları sıkıldığında da lezzetli meyve suları elde edilmektedir. Limonata da yine farklı bir içecek türü olarak limon suyu yoğunluklu bir içecektir.

Narenciye ve Türkiye

Narenciyelerin anavatanı olarak Hindistan ve Çin düşünülmektedir. Fakat Türkiye’nin de narenciye üretiminde önemli bir noktada olduğunu söylemek mümkün. İklim çeşitliliğiyle her tür meyve, sebzeye uygun bir bölümü bulunan ülkemiz özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde narenciye tarımıyla öne çıkmaktadır. Akdeniz ve Ege bölgelerini düşündüğümüzde bir de deniz kıyısına yakınlığı kattığımızda Egenin İncisi İzmir narenciye üretiminde de öncü rolü üstlenmektedir.

İzmir’de Narenciye

İzmir, İzmir’in ilçeleri ve çevre illeri narenciye üretiminde önde gelen yerler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü yaptığı birçok çalışmayla bölgenin narenciye üretimindeki verilerini sunmaktadır. İzmir ve Aydın önde gelen bölge kentleridir. İzmir Narenciye olarak biz de narenciye fidelerimiz ile sizlere hizmet sunmaktayız. Narenciye fidanlarınızı bizden alıp fidan aşınızı da bizim aracılığımızla gerçekleştirebilirsiniz. Hem kendiniz tüketebilir hem de narenciye fidelerinizi yetiştirip tarımsal gelir olarak kullanabilirsiniz.