Nisan 20, 2020

Çanakkale zeytin fidanı, birbirinden farklı türlerde üretilerek istenilen amaca uygun şekilde zeytin elde edebilmenizi sağlamaktadır. Fidanlar perakende veya toplu bir şekilde satışa sunulur ve fidanlara yönelik gerçekleştirilen aşılamalar sayesinde sağlıklı fidanlarla kaliteli ve sağlıklı ürünler elde edilir. Üretimi zorluk çıkaran ve kolaylıkla üretilemeyen sarıulak ve domat gibi zeytin çeşitlerinin üretimi de bu fidanlar sayesinde kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.

Zeytin fidanlarının çeşitleri de oldukça farklıdır. Sofralık üretimde farklı fidanlar, yağ üretiminde farklı fidanlar kullanılmaktadır. Gemlik, Ayvalık, Sarıulak, Memecik, Eşek, Domat ve Arbequina gibi türler ile birbirinden farklı özelliklere sahip zeytinler elde edebilirsiniz. Dilerseniz kendinize ait bir zeytin serasına dahi sahip olabilme şansına erişirsiniz.

Zeytin Yetiştirirken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar

Çanakkale zeytin fidanı üretimi esnasında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar söz konusudur. Zeytin yetiştirirken toprağın pH derecesinin 6 ile 8 seviye arasında olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Zeytin, bu tarz kumlu toprakları oldukça sever.

İklim açısından da belirli özellikler gösteren bölgelerde zeytin üretimi gerçekleştirilebilmektedir. Zeytin 40 ºC’ye kadar dayanabilme özelliğine sahip olsa da 20 ºC zeytin üretimi için idealdir. Nemli havaların bulunduğu alanlarda terleme miktarı azaldığı için zeytinden elde edilecek verimde de artış olacaktır. Zeytin üretimi yaparken yükseklik de dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer almaktadır. 800 m’den yüksek alanlarda zeytin üretimi yapılmamaktadır. Bu hususlara dikkat edildiği zaman zeytin fidanından alınacak verim artacaktır.