Nisan 21, 2020

Hem meyvesinden hem de yağından faydalandığımız zeytin ağacı iyi ki topraklarımızda yetişiyor. Türkiye zeytin üreticiliğinde dünyada 4. Sırada yer alıyor ürettiğimiz zeytinlerin %75 ini zeytinyağına çeviriyoruz %25 i ise sofralık zeytin üretiminde kullanılıyor. Zeytinyağı tüm yağların en hafifi ve en faydalısı olarak görülüyor. Ülkemizde yaklaşık 200 çeşit zeytin var bunlardan en yaygın olanları Gemlik, memecik, Ayvalık ve domat cinsleri. Farklı iklim ve toprak özelliklerine göre farklı zeytinler yetişir. Eğer sizde zeytine gönül verenlerdenseniz doğru yerdesiniz.

Ülkemizdeki Yaygın Zeytin Cinsleri

Domat zeytin: iri taneli, her daim yeşil kalan bir zeytin çeşididir. Sofralık zeytin olarak tüketilir yağ oranı %20’dir. Killi toprağı sever. Geç olgunlaşır.

Gemlik zeytini: Marmara bölgesinde yetişir. Ağacı oldukça bereketlidir. Erken hasat vermeye başlar ve bir ağaçtan yaklaşık 500-800 kilo zeytin iner.

Memecik zeytini: Bu zeytin türü ege bölgesinde yetişir. Soğuğa ve kuraklığa karşı dayanıklıdır. Yağ oranı %30’a yakındır. Hem sofralık hem de yağlık olarak üretilir ama daha çok yağlık olarak kullanır.

Ayvalık zeytini: En kaliteli zeytinyağı bu zeytinden üretilir. Balıkesir, Çanakkale ve çevresi şehirlerimizde yetişir. Dona ve kuraklığa çok hassastır.

Zeytin Yetiştiriciliğinde Bilinmesi Gerekenler

 Fidan dikimi ve bakımı: fidanlar toprağa ekilirken derin diki içi fidan toprağından 5-10 cm derindik bırakmak idealdir.80 cm’lik bir çukur kazarak işe başlayabilirsiniz gübreyi direk fidan ile temas ettirmemelisiniz araya toprak ile bir örtü yapmak uygun olacaktır. Dikim işleminden sonra aşılı fidanın aşısının kapanmamasına özen gösterin zeytin fidanları bol su isteyecektir 2-3 günle bir sulamalısınız.

    İlk yıllarda bir bebek gibi bakım isteyen zeytin ağaçlarının sürgünlerini engellememek için budama yaparken dikkatli olmalısınız.

     2 yıllık sürgün döngüsü olan zeytin ağaçlarını hasat ederken sırık kullanıyorsanız gelecek yılın gözlerine zarara vermemelisiniz.

    Zeytin ağacına dadanan çok fazla zararlı haşerat ve hastalık vardır. Bunlardan en önemlileri: Zeytin sineği, zeytin biti ve halkalı leke hastalığı. Bu zararlılar hem ağacınıza hem de hasat veriminize karşı bir tehdittir zeytinlerinizde böyle oluşumlara izin vermemelisiniz. Eğer sizde zeytinliğinizi büyütmek yada zeytincilik işine girmek istiyorsanız bir zeytin fidancısı ile internetten yada telefonla arayarak zeytin fidanı sipariş edebilirsiniz.