Ülkemizde çiftçilerimize büyük fayda sağlayan ceviz meyvesinin, kabuğu, yaprağı, kütüğü ile alanı epeyce geniştir. Dünyada ceviz üretiminde üçüncü sırada bulunan Türkiye, ceviz üreticiliğine fazlasıyla önem vermektedir. Ceviz sadece tohum üzerine kapanan toprak ile yetiştirilmemektedir. Cevizin ekiminden, yetiştirilmesine kadar ki süreç zorlu ve meşakkatlidir. Ceviz üretimi gerçekleşmesi için iklime ve toprağa uygun ceviz çeşidi seçilmelidir. Ceviz tohumları bir tarla üzerine, farklı tohumlarla birlikte değil, ceviz ağacı bahçeleri veya seralarının üzerinde yetiştirilmeli ve en sağlıklı yetiştirim alanı kapama ceviz bahçeleridir.
Hassas yapıya sahip olan cevizler, yüksek ısıda veya düşük ısıda yetiştirilememelidir. Cevizlerin ait olduğu iklim çeşidi, ılıman iklimdir. Denizli ceviz yetiştiriciliğinde hem iklimsel olarak, hem de toprak bakımından oldukça zengindir. Yüksek ısıda olgunlaşan cevizlerin kabukları yanarken, düşük ısıda cevizler donabilir.
Tüketilebilir Ceviz İçin
Ceviz ağacı, verimli bir toprak üzerinde ve her yıl meyve verebilen bir ağaç olmalı. Ceviz hasadı bitirildikten sonra cevizler, rutubetsiz ve hava alan yerlerde muhafaza edilmelidir. Hasadı yapılan cevizlerin tüketimi için cevizler sağlam ve içi dolgun olmalıdır. Tüketim için seçilen cevizler, kırık, yanmış ve kurtlanmış olmamalı. Meyve büyüklüğünün çok küçük olmaması, orta ve iri büyüklükte olması gerekmektedir.
Sağlıklı bir ceviz yetiştirilmesi için aşamalar bulunmaktadır. Bu aşamalar Aşılama ve Döllenme olarak 2 ana aşamadır. Aşılama için farklı yöntemler mevcuttur. Genellikle daha pratik ve kolay olan aşılama yöntemleri tercih edilmektedir. Aşılama, ağacın ve meyvelerin güçlü ve verimli bir şekilde ortaya çıkmasını sağlar. Aşılama ve döllenme işlemleri erkek ve dişi bitkiler için gerçekleşmektedir. Bu işlem erkek ve dişi bahçeler olarak ayrıldığında etkili bir sonuç vermektedir.