Türkiye de ceviz yetiştirici oldukça eski tarihlere dayanmaktadır. Çin, ABD ve İran dan sonra Türkiye ceviz yetiştiriciliğinde 4. Sırada yer almaktadır. Dünya üretiminde önemli bir paya sahip olan ülkemiz de tarım bölgeleri arasında Ege ve Akdeniz bölgeleri ceviz üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Bu bölgeler; İzmir, Isparta ve Manisa dır. Yirmi ilde yapılmakta olan ceviz üretiminin 4.388 ton üretimi İzmir de gerçekleştirilmektedir. İzmir Türkiye de ceviz yetiştiriciliğinde %2,09 luk bir paya sahiptir.
Dünya üzerinde mevcut 18 ceviz türü vardır. Bu ceviz tülerinden; Anadolu, İran ve İngiliz Cevizi olarak da adlandırılan Judlans Regia L. İle sıcak iklim bitkisi olan ve İzmir de yetiştiriciliği daha çok olan Pikan Cevizidir.
Pikan Ceviz Özelliği
İzmir Ceviz yetiştiriciliğinde Pikan Cevizi diğer ceviz türlerine göre iç randımanı yüksektir. Uzun süre saklanabilir ve kabuğu elle rahat kırılabilme özeliğine sahip bir ceviz türüdür. Pikan cevizinin anavatanı Kuzey Amerikadır. Pikan cevizi çerez olarak kulanımının yanı sıra, dondurma, pasta ve reçel yapımında , yağı ise kozmetik ve eczacılık alanlarında kullanılmaktadır.
1 kg pikan cevizi 6870 kalori sağlayarak 2 günlük kalori ihtiyacını karşılamaktadır. %93 doymamış yağ asiti oranına sahip olduğu için insanlarda damar sertliği ve kolestrol gibi hastalıkları önleyecek etkilere sahiptir.
Bölgede ceviz hasadı eylül ayı ortalarında başlayıp ekim ayı sonlarına kadar devam eder. Ağaç başına verim 33-37 kg arasında değişkenlik göstermektedir.