Nisan 20, 2020

Kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı şifa kaynağı zeytinin elli den fazla çeşidi bulunmaktadır. Akdeniz ikliminde yetişen meyvelerden birisidir ve Güneydoğu, Ege ve Marmara gibi ülkemizde birçok bölgede yetiştirilmektedir. Otuz beş bin çiftçinin geçim kaynağı haline gelen zeytin ağaçlarının %14’ü Muğla ilimizde bulunmaktadır. Dünyanın en eski zeytin yetiştirilen bölgesi olma özelliği taşıyan Muğla ülkemizde yetiştirilen zeytinin ana vatanı sayılmaktadır. Muğla Zeytin Fidanı  zeytinlerine ‘Yeşil Altın’ denilmektedir. Bölgede üretilen zeytin yılda 170 ton civarındadır. Zeytinlerin %90’ı zeytinyağına dönüştürülerek bölgede 40 bin ton zeytinyağı üretimi de gerçekleşmektedir.
Ülkemizde dikilen zeytin ağaçlarının çoğu Memecik çeşididir. Yurt dışında yapılan yarışmaların çoğunda farklı bir aromaya sahip lezzetiyle yüksek puanlar almaktadır. Muğla bölgesine has bu zeytin çeşidi İzmir, Aydın ve Muğlanın hemen hemen tamamında bulunmaktadır. Aralık ve Ocak aylarında toplanır. Çok fazla bekletilmeden fabrikalara ulaştırılarak burada zeytinyağına dönüştürülür.

Muğla Zeytin Fidanı Özelliği

Çiftçiler tarafından elle yada silkme yöntemi ile toplanan memecik zeytinine Aşı yeli, Gülümbe, Tekir, Taş arası , Şehir Gibi isimler verilir. Çekirdeği büyük iri bir zeytindir. Yağ oranı %28,6 dır. Tercihe göre sofralık ve yağlık olarak kullanılmaktadır.
Diğer zeytin çeşitleri içerisinde yüksek palifenol değerine sahip, meyve kokusu kuvvetli, yağı koyu yeşilimsi bir renktedir. Rengi henüz yeşil iken hasat edilen meyveler dış pazar piyasası taleplerine uygun İspanyol Usulü denilen işleniş şekli ile işlenir. Bu şekli ile ülkemizin ihraç ettiği ürünler arasındadır. Rengi siyaha döndüğünde hasat edilen zeytinler ise sofralık olarak değerlendirilmektedir.