Nisan 20, 2020

Adıyaman mavi sertifikalı zeytin fidanı, Tarım Bakanlığı tarafından kontrol edilen ve üniversite veya enstitüler bünyesinde hastalıklardan arındırılmış şekilde üretilen fidanları ifade etmektedir. Bu üretimi gerçekleştirebilmek için damızlık parsele ihtiyaç duyulmaktadır. Bu fidanlar aynı zamanda aşı ve çelik kaleme de sahip oldukları için oldukça sağlıklı yapıda bulunmaktadır. Aynı zamanda fidanlar için Tarım Bakanlığı’ndan alınan destekleme fiyatı da parsel başına oldukça yüksektir.

Damızlık parsel üretimi üniversiteler ve enstitüler sayesinde gerçekleştirilmektedir. Üniversiteler ve enstitüler kapasite raporuna belirleyerek üretimin gerçekleştirilmesini sağlar. Kapasite raporuna uygun şekillerde fidan üretmek zorunda olan üretici fidana aşı kalemi ve çelik kalem uygulamaktadır. Böylelikle mavi sertifikalı fidana sahip olunur.

Adıyaman Mavi Sertifikalı Zeytin Fidanı Çeşitleri

Adıyaman mavi sertifikalı zeytin fidanı denildiği zaman akla birbirinden farklı türlerde zeytin gelmelidir. Üretilen mavi sertifikalı zeytin fidanları arasında Gemlik, Ayvalık, Eşek Zeytini, Memecik, Manzanilla, Frantoio, Erkence, Sarı Ulak, Girit Zeytin, Kilis Yağlık ve Arbeneque bulunmaktadır.

Bu fidan türleri arasında üretmek istediğiniz zeytin özelliklerine göre seçim yapmanız gerekmektedir. Her zeytin fidanının farklı yetiştirilme koşulları ve farklı meyveleri söz konusu olmaktadır. Sofralık zeytin elde etmek istiyorsanız yağ oranı yüksek olan, lezzetli yapıda bulunan zeytin türüne ait fidanları tercih etmeniz gerekmektedir. Zeytinden üretilebilecek ürün sayısı oldukça fazla olduğu için elde etmek istediğiniz ürüne göre fidan tercihinde bulunmanız gerekir.