Türkiye ceviz üretimi, tüketimi ve ticaret alanında önemli ülkeler arasında yer almaktadır. Dünyada bir çok ülkede ceviz üretimi yapılıyor. Ülkemiz bu ülkeler arasında 4. Sıradadır. Ceviz yetiştiriciliğinin giderleri diğer meyvelere göre daha az olduğu için uygun bölgelerde yetiştiriciliği daha çok tercih edilmektedir.
Ülkemizin her bölgesi ceviz ağacı yetiştiriciliğine uygundur ve doğal olarakta yetişebilmektedirler. Dünyada ve ülkemizde farklı ceviz türleri bulunuyor. Ülkemizde ki başlıca ceviz türleri; Şebin, Göynük, Bitlis,Hekimhan, kaman Cevizi, Ermenek, Kemah, Kahramanmaraş Bahri cevizleri dir.
Kahramanmaraş Ceviz Özelliği
Kahramanmaraş ülkemizin ceviz deposu olarak kabul edilmektedir. Ortalama yılda 30 bin ton ceviz üretimi yapılmaktadır. Ülkenin en kaliteli cevizlerinin üretildiği bölgede Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinin tescilli ürünleri olan Sütyemez 1 ve ‘Maraş 18’ cevizleri dikkat çekmektedir.
Maraş 18; cevizi kalitesi ve tadıyla diğer ceviz türlerinden farklıdır. Bu farklılığı ile diğer ceviz türlerine göre daha yüksek fiyatlara istenirse kilo ile istenirse de tane olarak satılmaktadır.
Sütyemez 1; cevizi ise Kalite ve veriminin yanı sıra diğer cevizlere göre iç kalitesi yüksek değerlere sahiptir. Diğerlerinden ayıran özelliği cevizinin çok iri, 26 gram üzerinde ağırlığı olmasıdır. Yurt içi ve yurt dışında bugüne kadar ceviz türündeki kriterlere göre tescil edilmiş dünyanın en iri ceviz çeşidi olma özelliği taşımaktadır.
Yeşil kabuğunun çatlaması ile hasadına başlanan cevizler toplandıktan sonra kabuklarından ayrılarak, kurumaları için gölge alanlara serilirler . Kahramanmaraş ceviz bir haftalık kuruma süresinden sonra satışa hazır hale getirilmektedir.