Gerekli destek ile beraber bu konuda başarılı olmak hiç zor değil. Zeytin fidanı ülkemizin bir çok bölgesinde özellikle ılıman iklimin hakim olduğu her yerde yetiştirebilir. Zeytin fidanını Kuzey ve Güney Marmara kıyılarında, Zeytin ağaçları Ege Bölgesi ve Hataya kadar uzanan Akdeniz coğrafyasında ayrıca Marmara Kıyılarında yaygın olarak ticari faaliyetler için mevcuttur. Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin kısıtlı bazı bölgelerinde de yetiştirilebilir.
Zeytin Fidanı Kahramanmaraş’ta Dikilir Mi?
Kahramanmaraş zeytin fidanı için uygun bir iklime sahiptir. Ancak bulunduğunuz noktanın özel şartlarını da göz arda etmeyip öyle karar vermek gerekir. Akdeniz’in ılıma iklimine sahip olan coğrafyalarda yetiştiriciliği mümkün olan zeytin fidanını Kahramanmaraş’ın nispeten daha sıcak noktalarında da yetiştirebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken husus don olayıdır. Zeytin fidanı hava sıcaklığının -7 C’ derece ve daha altına düştüğünde zarar görecektir. Zeytin fidanlarının ve harcadığınız emeklerin zayi olmaması için dikkatli olunması gerekir. İhtiyacınız olan tüm bilgiyi sizinle paylaşacağımızdan ve size destek olacağımızdan emin olabilirsiniz.
Fidan Çeşidi Ve Bakımı
Bu işe başlarken yapılaması gereken ilk iş size uygun fidan çeşidine karar vermektir. Bu ağaç içinde bir çok çeşidi barındırır. Kahvaltıların vazgeçilmesi olan zeytinin Türkiye’de tescilli 28 türü bulunur. Ayvalık, Domat, Gemlik, Manzanilla gibi yaygın olanlarıdır. Bu türlerden hangisinin dikim yapacağınız bölge şartlarına daha uygun olduğunu bilmek gerekir. Tecrübeli arkadaşlarımızdan alacağınız tavsiye ve doğru seçimler yaparak zeytincilik işine etkili bir başlangıç yapabilirsiniz.